Logga in

Vanliga frågor

Lånekort och Mina lån

Du fyller i en lånekortsansökan. Innan du kan börja låna måste du visa upp giltig id-handling.

Sök efter boken i bibliotekens bokkatalog. Det går också att söka via sökrutan på startsidan.

Är boken utlånad kan du reservera boken genom att logga in på Mina lån.

Logga in på Mina lån med personnummer och pinkod. När du är inloggad i kan du förlänga dina lån förutsatt att boken inte är reserverad.

Evidensbaserad medicin/vård, vetenskapliga artiklar och referenser

Evidensbaserad medicin/vård innebär att du använder till exempel behandlingar som är bevisat effektiva. Läs mer på vår EBM-sida.

I vår guide Söka i PubMed visar vi hur du gör en strukturerad sökning i PubMed, vi berättar om MeSH-termer och hur sökord kan kombineras.

Det går också att boka sökhandledning med någon av oss bibliotekarier.

Om du ska upprätta riktlinjer, skriva en vetenskaplig artikel eller hitta den senaste evidensen – då kan du beställa ett sökuppdrag av oss.

Läs mer om referenshanteringsprogrammet EndNote  – vi länkar till instruktionsfilmer och manualer.

Karolinska Institutets Universitetsbibliotek har gjort en guide i hur du skriver referenser enligt de vanliga stilarna APA och Vancouver.

Det går också bra att boka tid för enskild handledning.

 

Medline innehåller inte lika många referenser som PubMed, men alla referenser i Medline finns i PubMed. Till exempel blir nypublicerade artiklar tillgängliga i PubMed innan de inkluderas i Medline. I Region Stockholm kan du söka i Medline via två olika plattformar. Medline via Ebsco har samma utseende som till exempel Cinahl och PsycInfo. Medline via Ovid har ett annat utseende men innehåller samma referenser/artiklar.

Smart Imagebase innehåller medicinska illustrationer. Anatomy TV är en 3D-atlas som du kan spara ner bilder ifrån och använda för icke-kommersiellt bruk. Clinical Key innehåller bland annat bilder som kan användas för icke-kommersiellt bruk, avsändaren måste anges. I databasen AccessMedicine finns också bildmaterial att ta del av, tänk på att bilderna inte får publiceras digitalt med extern åtkomst.

Verifiering innebär att du bekräftar vilka artiklar du har skrivit. Det är information som universitet och högskolor vill ha för att analysera vad deras forskare har publicerat. Statistik från underlaget kan sedan användas till att fördela forskningsbidrag. Du kan få mer hjälp på vår verifieringssida.

Information till dina patienter hittar du på 1177. Många patientföreningar har även bra sidor till exempel Cancerfonden. Det finns patientinformation på engelska i ClinicalKey.

Vad söker jag i?

Här nedan kan du läsa en beskrivning av vad du söker i när du väljer de olika sökalternativen på startsidan.

Du söker i Samsök, en söktjänst som letar efter vetenskapliga artiklar i flera databaser samtidigt, se nedan för en lista på databaserna. I träfflistan visas sammanfattningar av artiklar, klicka på ”Läs hela” för att läsa hela artikeln.

Databaser som Samsök söker i

Academic Search Index
AMED – The Allied and Complementary Medicine Database
American History Online
APA PsycInfo
Arts & Humanities Citation Index
Bloom’s Literature
Bloomsbury Collections
Books at JSTOR
Bridgeman Education
British Standards Online
Business Source Index
Cambridge Core Publishing Partners
CINAHL
Cochrane Database of Systematic Reviews
Complementary Index
Digitalia Hispanica
eBook Index
ERIC
GeoScienceWorld
HeinOnline
JoVE Science Education Database
JSTOR Journals
Literary Encyclopedia
MEDLINE
ProjectMUSE
SAGE Knowledge
SAGE Research Methods
Science Citation Index
ScienceDirect
Social Sciences Citation Index
Springer Nature eBooks
Supplemental Index
SveMed+
SwePub
University of Michigan Press Ebook Collection

Du söker i den gemensamma bibliotekskatalogen för Danderyds sjukhus, Habiliteringens resurscenter, Karolinska Universitetssjukhuset och Södersjukhuset.

Du kan söka efter alla e-böcker som finns inom Region Stockholm via vår Bibliotekskatalog eller i Samsök . Vid varje e-bok finns en länk till att läsa den. Läs mer om hur våra e-böcker fungerar.

Du söker i BrowZine som innehåller tidskrifter som regionen/biblioteken prenumererar på, samt fritt tillgängliga tidskrifter (Open Access). Det går även att söka tidskrifter i vår tidskriftslista.