Hoppa till huvudinnehåll

Söktips

Diarienummer
AKTNR 91-3475
 
Hitta bra sökord

MeSH (Medical Subjekt Headings) är de ämnesord som används i PubMed, men de fungerar även bra i andra databaser, även om dessa har egna ämnesord. Databasernas ämnesord hittar du oftast i deras ämnesordslista (thesaurus på engelska).

MeSH har en svensk översättning, Svensk MeSH, som drivs av Karolinska Institutets bibliotek.

Karolinska Institutets bibliotek har även gjort en engelska översättning av värdebaserade ämnesord som förekommer inom omvårdnad, till exempel känslor och attityder. Se listan på värdebaserade ämnesord.

Här hittar du en informationsfilm om Svensk MeSH.

 
Kombinera sökord

Sökord kan behöva kombineras på olika sätt beroende på vilket resultat du vill få. Kommandon som AND, OR, NOT fungerar i de flesta databaser. 

AND är det vanligaste kommandot, det är så vanligt att du oftast inte behöver skriva det själv. När du skriver två ord i en sökruta kommer databasen automatiskt tro att du vill söka på båda orden. Skriver du t ex breast neoplasms söker du således efter breast AND neoplasms

OR är ett användbart kommando om det finns synonymer till de ord du söker med. Om du t ex skriver neoplasms OR cancer kommer du hitta träffar som antingen innehåller ordet neoplasms eller ordet cancer, inte båda orden i samma träff. Att använda kommandot OR ger således ofta många träffar.

NOT begränsar sökningen genom att den tar bort träffar som innehåller ett visst ord. T ex breast neoplasms NOT women skulle enbart visa studier om bröstcancer hos män. Var försiktig med att använda NOT eftersom du riskerar att utesluta relevanta träffar, t ex studier om bröstcancer på både män och kvinnor. 

 
Hur får jag tag på en hel artikel?

Klicka på knappen "Läs hela", som finns i alla bibliotekens databaser. Tidskriften/artikeln öppnas direkt om artikeln finns online. Finns inte artikeln online kan du beställa den och få den skickad till dig med internpost. Läs mer på sidan Få tag på en hel artikel.

 
Komma åt tidskrifter och artiklar hemifrån eller på mobil/surfplatta

För att komma åt alla vetenskapliga tidskrifter online när du inte sitter inom regionens nätverk behöver du en proxy-inloggning.

 
Hitta rätt databas för dig

Biblioteket har en mängd andra databaser som kan vara bra att söka i beroende på vad du är ute efter. I listan över databaser kan du sortera databaserna efter ämne.

Några vanliga databaser är:
PubMed som är världens största medicinska databas med miljontals vetenskapliga artiklar
Cinahl som innehåller vetenskapliga artiklar inom omvårdnad och rehabilitering
PsycInfo som innehåller vetenskapligt material inom psykologi, psykiatri och logopedi
Amed som innehåller vetenskapliga artiklar om alternativ medicin, fysioterapi och arbetsterapi
Om du behöver snabba evidensbaserade svar kring diagnos och behandling är DynaMed bra att vända dig till.

 
Sök i flera databaser samtidigt

I Samsök kan du söka efter vetenskapliga artiklar, i flera olika databaser samtidigt. Samsök är bra att använda om du snabbt vill ha tag i en artikel eller om du söker efter artiklar inom omvårdnad, fysioterapi, arbetsterapi, psykologi, logopedi, pedagogik eller andra ämnen som täcks av flera olika databaser.


Skillnaden mellan Medline och PubMed

Medline innehåller inte lika många referenser som PubMed, men alla referenser i Medline finns i PubMed. Till exempel blir nypublicerade artiklar tillgängliga i PubMed innan de inkluderas i Medline. I Region Stockholm kan du söka i Medline via två olika plattformar. Medline via Ebsco har samma utseende som till exempel Cinahl och PsycInfo. Medline via Ovid har ett annat utseende men innehåller samma referenser/artiklar.

 
Bevaka nya artiklar

Du kan få e-post när det kommer nya artiklar inom ditt ämnesområde, allt du behöver göra är att spara en sökning i en databas som innehåller vetenskapliga artiklar. Om du istället vill bevaka specifika tidskrifter kan du använda Browzine. Läs mer om att bevaka artiklar.

 
Hitta medicinska bilder

Smart Imagebase innehåller medicinska illustrationer. Anatomy TV är en 3D-atlas som du kan spara ner bilder ifrån och använda för icke-kommersiellt bruk. Clinical Key innehåller bland annat bilder som kan användas för icke-kommersiellt bruk, avsändaren måste anges. I databaserna AccessMedicine, AccessPediatrics och AccessSurgery finns också bildmaterial att ta del av, tänk på att bilderna inte får publiceras digitalt med extern åtkomst. 

 

Skicka ett sökuppdrag

Fyll i formuläret för sökuppdrag. En bibliotekarie kommer att ta sig an frågan och återkomma med svar så fort som möjligt, utifrån de uppgifter vi har fått från dig.

 

 

 

Kontakt: biblioteken@regionstockholm.se

2022-05-31